English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Mulholland Drive

Flashback Films

Mulholland Drive(2001)


Μια ταινία του David Lynch με τους 

Ναόμι Γουότς, Λόρα Χάρινγκ, Αν Μίλερ, Ρόμπερτ Φόρστερ, Τζάστιν Θέρουξ


Υπόθεση:Η Νταϊάν, είναι μια όμορφη κοπέλα που μετακομίζει στο σπίτι της θείας της, στο L.A. με σκοπό να γίνει μεγάλη ηθοποιός. Στο σπίτι όμως θα βρει μια ξένη γυναίκα, την Καμίλα η οποία πάσχει από αμνησία και το μόνο που θυμάται είναι ότι της συνέβη ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα στην οδό Mulholland Dr. Μαζί λοιπόν, οι δύο γυναίκες θα προσπαθήσουν να ξεδιαλύνουν ένα μυστήριο που θα τις φέρει πιο κοντά την μια στην άλλη από όσο θα περιμένανε ποτέ


πηγή:clickatlife.gr


*Για όσους δεν έχουν καταλάβει την ταινία(ανάμεσα τους κι εγώ) διαβάστε την ερμηνεία  της:


Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι η ταινία είναι χωρισμένη σε 2 μέρη. Το ένα όπου η Watts είναι το φτωχοκόριτσο από το χωριό που έχει έρθει για να γίνει σταρ και το άλλο όπου η Watts είναι απλώς και μόνο μια καθαρίστρια στο στούντιο και η Harrings είναι η μεγάλη και τρανή ηθοποιός. Κάπου στα μέσα της ταινίας γίνεται η αλλαγή. Λοιπόν η εξήγηση έχει ως εξής λιτά και απλά: Το δεύτερο μέρος της ταινίας είναι η πραγματικότητα. Το πρώτο μέρος της ταινίας είναι όνειρο. Μην τρελαίνεστε, θα σας πω όλες τις λεπτομέρειες, χαλαρά! Λοιπόν ας ξεκινήσουμε τότε από το δεύτερο μέρος της ταινίας που είναι η αλήθεια. Η Watts που δουλεύει στο στούντιο έχει μια ψιλό-φαντασίωση με τη μελαχρινή συμπρωταγωνίστρια της. Απ’ ότι φαίνεται σε κάποια σκηνή έρχονται και αρκετά?.κοντά! Η άλλη όμως, ψιλή μελαχρινή 18 κ κάτι δεν είναι 100% λεσβία, είναι bi. Γουστάρει τον σκηνοθέτη.Η Watts αρχίζει και νευριάζει όταν η μελαχρινή τελειώνει τη σχέση τους και αφοσιώνεται στον σκηνοθέτη.Όταν πλέον ηWatts βλέπει  πως δεν πάει άλλο, προσλαμβάνει έναν δολοφόνο να τη σκοτώσει. Συναντιούνται στο εστιατοράκι όπου της δίνει και το κλειδί το μπλε. Μόλις λοιπόν καταλαβαίνουμε πως όντως τη σκότωσε (όταν βλέπουμε στο σπίτι της Watts το κλειδί στο τραπέζι ) η Naomi πάει και αυτοκτονεί.Εδώ λοιπόν ξεκινάει η εξήγηση. Τη στιγμή που πατάει τη σκανδάλη, τα κλάσματα αυτά που περνάει η σφαίρα στον εγκέφαλό της αλλά δεν έχει πεθάνει,αυτά τα κλάσματα βλέπει το όνειρό της που είναι το πρώτο μισό της ταινίας. Εύχεται να ήταν κι αυτή ηθοποιός έτσι ώστε να γοήτευε την μελαχρινή. Προσαρμόζει στο μυαλό της τη μελαχρινή έτσι ώστε να ξεφύγει από όλα αυτά που την περιτύλιγαν και με αμνησία κλπ να φτάσει τελικά στην αγκαλιά της Watts έτσι ώστε να είναι μόνο οι δυο τους. Κατά τη διάρκεια του ονείρου όμως η Naomi βλέπει κάτι σκηνές άκυρες όπως π.χ. τον τύπο στο εστιατόρια (το ίδιο όπου είχε συναντήσει τον δολοφόνο) ο οποίος έλεγε πως ονειρεύτηκε κάτι άσχημο. Στη συνέχεια προχωράει και βλέπει το τέρας στο στενό (Θεωρητικά θα μπορούσε να είναι ο χάρος εφόσον αυτός παθαίνει καρδιακό και ταυτίζεται με το μέρος όπου έκλεισε τη συμφωνία η Watts.) Βλέπει επίσης μια σκηνή όπου πάνε στο θεατράκι εκείνο και η κοπέλα που τραγουδάει ξαφνικά σταματά αλλά συνεχίζει και ακούγεται η φωνή της. (Silencio!!) Όλα αυτά τα σκηνικά κυριαρχούν στο όνειρο της Watts και της θυμίζουν ότι όντως ονειρεύεται και ότι αυτό που νοιώθει δεν είναι πραγματικότητα. Γι'αυτό καταλήγει και ξεσπάει στα κλάματα στο θεατράκι γιατί καταλαβαίνει πως αυτά που ζει είναι ψέματα. Και εφόσον έχει σκοτώσει την άλλη και έχει εντέλει αυτοκτονήσει το μπλε κλειδί ανοίγει το μπλε κουτί που πολλοί το παρομοιάζουν (Θεωρητικά) με το κουτί της Πανδώρας.


πηγή: siteseein.gr


**Είναι μια πολύ βάσιμη ερμηνεία με αρκετά κενά οπως διάβασα σε διάφορα site.**Επίσης λέγεται πως το Lost Highway ήταν προπομπός της ταινίας(Mulholland Drive)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...