English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Μίνι λιμνούλες | Ένας κήπος αλλιώτικος από τους άλλους!


Καλή σας μέρα φίλοι, αναγνώστες και περαστικοί του kirikio! Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται έπειτα από το μύνημα της Ελισάβετ Αρβανιτίδου. Η Ελισάβετ μας έστειλε το πιο ευχάριστο άρθρο για να αρχίσει η μέρα μας το οποίο έχει συντάξει η ίδια στο DRAMAnia.gr! Με λίγα λόγια μας προτρέπει να κατασκευάσουμε ένα μικρό παράδεισο στον κήπο μας αλλίωτικο από τους άλλους...

Πάμε μαζί να δούμε βήμα βήμα, πως θα τα καταφέρουμε....


Φτιάξτε μία υπέροχη μικρή λιμνούλα, για το μπαλκόνι ή τον κήπο σας, μαγνήτη για την κάθε ματιά!

Εύκολα, με απλά υλικά και με φυτά που θα αγοράσετε από ειδικά καταστήματα ή θα τα φέρετε στο σπίτι από τον περίπατό σας στην ακτή μίας μεγάλης λίμνης ή την όχθη ενός ποταμού.


Η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για το φύτεμα καινούργιων φυτών.


Το παλιό κρασοβάρελο, ένας μεγάλος κουβάς, μια πέτρινη παλιά γούρνα, ένα μεγάλο κεράμικό δοχείο, μία τσιμεντένια λεκάνη ή μία ειδική για λίμνη πλαστική λεκάνη είναι ιδανικά για την κατασκευή της λίμνης. Μεταλλικά σκεύη δεν είναι και τόσο κατάλληλα για λίμνες. 


Δοχεία που δεν διαβρώνοντε από το νερό δεν χρειάζονται επένδυση με πλαστικό.Το ξύλινο βαρέλι όμως πρέπει να επενδυθεί με ειδική για λίμνες μεμβράνη που θα αγοράσετε από ένα κατάστημα που πουλάει εργαλεία και υλικά οικοδομών όπως το Praktiker.
 Κατασκευή βαρελιού: Κόβετε το παλιό βαρέλι στη μέση και το επενδύετε με την ειδική μεμβράνη, την οποία στερεώνετε με συρραπτικό πάνω στο ξύλο.


Φυτεύετε τα φυτά σε ειδικές γλάστρες ή κάνετε ακοίγματα σε κανονικές πλαστικές γλάστρες με ένα κοφτερό μαχαίρι, για να μπορούν να απλωθούν οι ρίζες καθώς μεγαλώνει το φυτό. Φυτά για βαθιά νερά, όπως τα νούφαρα, τα βάζετε στον πάτο.

Αυτά που είναι της όχθης (για ρηχά νερά), τα κρεμάτε με τα μεταλλικά καλαθάκια (όπως στα μπαλκόνια) στα τοιχώματα του βαρελιού ή βάζετε από κάτω πέτρες για να είναι ψηλά.


 


Υπάρχουν επίσης και τα φυτά επιφάνειας, που απλά επιπλέουν στο νερό.
Πριν γεμίσετε το βαρέλι με νερό, βάλτε το στην θέση που θα θέλατε να είναι. Μετά το γέμισμα είναι πολύ βαρύ και δύσκολα θα το μεταφέρετε γεμάτο. 
Η σωστή θέση, είναι σε σημείο ημισκιερό. Τη λίμνη δεν πρέπει να τη βλέπει ο ήλιος πάνω απο 6 ώρες την ημέρα και ο μεσημεριανός καλύτερα καθόλου, γιατί εξατμίζεται το νερό και αν έχετε μέσα ψαράκια, κινδυνεύουν από ασφυξία. Σίγουρα όμως πρέπει να αποφύγετε τις υγρές, κρύες, νότιες πλευρές.


Αν βάλετε ψαράκια στη λίμνη σας, το καλοκαίρι είναι απαραίτητη η οξυγόνωση του νερού, με μικρές αντλίες αέρος ή μικρά συντριβανάκια, που ταράζουν το νερό και έτσι μπαίνει αέρας μέσα του.Αντλία για συντριβάνι.


Αντλία αέρος.

Αφού γεμίσετε τη λίμνη, περιμένετε να καθίσει στον πάτο το χώμα που θόλωσε το νερό και μετά από μία περίπου εβδομάδα, μπορείτε να βάλετε και μερικά χρυσόψαρα, ανάλογα με το μέγεθος του δοχείου.


Υπάρχουν επίσης, σαλιγγάρια του γλυκού νερού, που επιζούν χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και είναι πολύ παραγωγικά, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.Γεννάνε τα αβγά τους κάτω από τα φύλλα των φυτών και προσφέρουν φυσική τροφή στα ψάρια, όλο το καλοκαίρι.
Έτσι, δημιουργείτε ένας μικρός βιότοπος, ικανός να επιζήσει, με πολύ λίγη φροντίδα από εσάς.
 
Συμβουλή: Βάλτε μερικά κεράκια που επιπλέουν στη λίμνη. Θα γίνει μαγική το βράδυ!!
Θα είναι χάρμα οφθαλμών και βάλσαμο για την ψυχή η μικρή σας λιμνούλα!! 
  
kirikio..
Ευχαριστούμε Ελισάβετ !

Πηγή: DRAMAnia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...