English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Fair Game | Trailer 2010

''Παιχνίδια Συνομωσίας''


Σκηνοθεσία:
Doug Liman

Πρωταγωνιστές:Naomi Watts,Sean Penn

Είδος Ταινίας: Action/BiographyΥπόθεση:
Η θέση της Βάλερι Πλέιμ, ως πράκτορα της CIA, αποκαλύπτεται από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, που με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να δυσφημήσουν τον διπλωμάτη σύζυγό της, Τζόσεφ Γουίλσον. Το ατόπημά του; Σε ένα άρθρο των "New York Times", ο Γουίλσον είχε γράψει ότι η κυβέρνηση του Μπους χειρίστηκε επιδέξια τη χρήση των όπλων μαζικής καταστροφής, προκειμένου να δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ.

Η ταινία προβλήθηκε στην Ελλάδα στις 18/11/2010
πηγή:subs4free.com


Μια Συγκλονιστική Αληθινή Ιστορία

“Μια τέτοια ιστορία δεν μπορείς να την επινοήσεις” λέει η παραγωγός Τζάνετ Ζάκερ. “Σίγουρα είναι μια συναρπαστική ιστορία από πολιτικής άποψης, αλλά όσο περισσότερα μαθαίναμε από τον Τζο και την Βάλερι για τον αντίκτυπο που είχε η ιστορία αυτή στο γάμο τους, τόσο περισσότερο καταλαβαίναμε πως είχαμε να κάνουμε με ένα βαθιά προσωπικό ανθρώπινο δράμα” προσθέτει ο παραγωγός Τζέρι Ζάκερ.
Ο Τζο και η Βάλερι ήταν ένα ζευγάρι, στις ζωές των οποίων είχαν έρθει τα πάνω κάτω με τον πιο σκληρό τρόπο. Ο καθένας τους αντέδρασε διαφορετικά στην καμπάνια εναντίον τους. Ο Τζο αντεπιτέθηκε με όλη του τη δύναμη, ισχυριζόμενος πως η αποκάλυψη της μυστικής ταυτότητας της Βάλερι ήταν μια εγκληματική πράξη. Έχοντας περάσει όμως μια ζωή στις σκιές, η Βάλερι ήταν απρόθυμη στο να εκτεθεί δημοσίως. “Εδώ έχουμε μια γυναίκα η οποία ζει μια κρυφή ζωή για πολύ καιρό” εξηγεί ο Τζέρι Ζάκερ. “Οι πιο στενοί της φίλοι δε γνώριζαν το πραγματικό της επάγγελμα. Ξαφνικά βρίσκεται στο προσκήνιο, έχοντας αποκαλυφθεί πως είναι κατάσκοπος, και αναγκάζεται να μιλήσει δημοσίως για να υπερασπιστεί τη ζωή της.”
Οι Ζάκερ προσέλαβαν τον βραβευμένο σεναριογράφο Τζεζ Μπάτερουορθ και τον αδερφό του, Τζον-Χένρι Μπάτερουορθ για να γράψουν ένα σενάριο εμπνευσμένο από τα βιώματα των Ουίλσον. Οι Μπάτερουορθ, οι οποίοι είναι Βρετανοί, δεν είχαν ιδέα για το ποια ήταν η Βάλερι Πλέιμ όταν επικοινώνησαν μαζί τους. “Δεν είχαμε ιδέα ούτε για το Αμερικάνικο πολιτικό σύστημα, εκτός από κάποιες γενικές γνώσεις” λέει ο Τζεζ. “Η ιστορία όμως ήταν τόσο ενδιαφέρουσα που ήμασταν πρόθυμοι να μάθουμε περισσότερα.”
Όταν ξεκίνησαν να γράφουν το σενάριο, οι Μπάτερουορθ αντιμετώπισαν πρωτόγνωρους περιορισμούς. Ακόμα και τα απομνημονεύματα της Βάλερι, τα οποία δεν είχαν εκδοθεί ακόμα, δεν ήταν διαθέσιμα διότι η CIA τα περνούσε από κόσκινο. “Αρχικά μας κίνησαν το ενδιαφέρον τα “Παιχνίδια Συνωμοσίας” διότι είδαμε την ευκαιρία να πούμε την ιστορία δύο αξιοθαύμαστων ανθρώπων, στο επίκεντρο μιας κρίσιμης στιγμής στην Ιστορία” εξηγεί η Τζάνετ Ζάκερ. “Καθώς αναπτύσσαμε το project, ανακαλύψαμε πως η απεικόνιση των όσων συνέβησαν στην Βάλερι Πλέιμ και στον Τζο Ουίλσον ήταν ένα πολύπλοκο ζήτημα εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς που έκανε η Βάλερι για την CIA παραμένει απόρρητο.”
Αν και οι παραγωγοί είχαν τα δικαιώματα για το βιβλίο της Πλέιμ και την συνεργασία της ως σύμβουλος στην ταινία, εκείνη δεν μπορούσε να αποκαλύψει πληροφορίες τις οποίες η Κυβέρνηση εξακολουθούσε να θεωρεί απόρρητες. Οι σεναριογράφοι διεξήγαγαν τη δική τους έρευνα για να συμπληρώσουν τα κενά. “Κάναμε μια πολύ μεγάλη έρευνα” λέει ο Τζεζ. “Αρχικά για την Αμερικανική Κυβέρνηση και για την CIA, και μετά για τους ίδιους τους Ουίλσον.”
Όσο πιο βαθιά έφτανε η έρευνα, τόσο πιο σίγουροι ήταν οι Μπάτερουορθ πως αυτή ήταν μια ιστορία όπου το προσωπικό σκέλος ξεπερνά το πολιτικό. “Όταν συναντήσαμε τους Ουίλσον την περίοδο εκείνη, αντιληφθήκαμε αμέσως πως είχαμε μπροστά μας έναν άντρα και μια γυναίκα που η καθημερινότητα τους είχες αλλάξει ριζικά” συνεχίζει ο Τζεζ. “Έδιναν μάχη για τη ζωή τους.”
Για να μπορέσουν να χωρέσουν την σύνθετη αυτή ιστορία σε μια δίωρη ταινία και για να καλύψουν την έλλειψη συγκεκριμένων πληροφοριών, που ποτέ δε θα αποκαλύπτονταν δημοσίως, οι Μπάτερουορθ συμπύκνωσαν τον χρόνο, προσέθεσαν μερικά φανταστικά γεγονότα και δημιούργησαν ορισμένους χαρακτήρες. “Για παράδειγμα, η Δρ. Χασάν και ο αδερφός της, ο οποίος στην ταινία δίνει πληροφορίες στην Βάλερι για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράκ, είναι φανταστικοί χαρακτήρες” λέει ο Τζέρι Ζάκερ. “Αντιπροσωπεύουν τις πηγές πληροφοριών με τις οποίες μπορεί να ερχόταν σε επαφή η Βάλερι ως πράκτορας της CIA.”
Ο Λάιμαν ήταν ήδη θαυμαστής της δουλειάς των Τζεζ και Τζον-Χένρι Μπάτερουορθ. “Είχαν κάνει λίγη δουλειά για μένα στο “Mr. & Mrs. Smith”” αναφέρει ο σκηνοθέτης. “Μπορώ να πω χωρίς υπερβολή πως είναι οι αγαπημένοι μου σεναριογράφοι. Τους είχα προσεγγίσει πολλές φορές για να γράψουν κάτι για μένα αλλά με απέρριπταν κάθε φορά. Όταν η Τζάνετ και ο Τζέρι μου έφεραν το σενάριο, παράτησα ότι έκανα. Αυτοί ήταν οι αληθινοί “Mr. & Mrs. Smith”. Αυτό που ξεχώριζε στην ιστορία ήταν πως αφορούσε βασικά ένα γάμο, όχι μια διάλεξη στην πολιτική. Είναι μια ιστορία που θα ήταν επίκαιρη εκατό χρόνια πριν και θα είναι επίκαιρη εκατό χρόνια μετά. Ο Μπιλ Πόλαντ, ένας από τους παραγωγούς, είπε πως τα “Παιχνίδια Συνωμοσίας” αφορούν έναν πόλεμο, αλλά όχι τον πόλεμο στο Ιράκ. Αφορούν τον πόλεμο στο σπίτι των Ουίλσον. Αυτή ήταν η ιστορία που ήθελα να σκηνοθετήσω.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...